Polityka prywatności Domu Maklerskiego mBanku

Analizy i Rynek / Nasze komunikaty

I. Wstęp

mBank S.A. z siedzibą w Warszawie (00-950), przy ul. Senatorskiej 18 („DM“), prowadzi działalność maklerską w ramach wyodrębnionej jednostki organizacyjnej – Biura Maklerskiego posługującego się nazwą Dom Maklerski mBanku. Strona www.mdm.pl jest prowadzona w celach informacyjnych, edukacyjnych i marketingowych w związku z prowadzoną przez DM działalnością maklerską. DM dokłada należytej staranności w procesie gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji o użytkownikach strony internetowej ww.mdm.pl, w tym dostępnych za jej pośrednictwem aplikacji i portali (zwanych łącznie dalej: „Witryną”). W związku z powyższym w niniejszej Polityce Prywatności Domu Maklerskiego mBanku („Polityka”) określamy szczegółowy opis przewarzania przez DM informacji przekazywanych przez osoby korzystające z Witryny („Użytkowników”), w tym również w odpowiednich przypadkach dane osobowe.

 

II. Dane osobowe

Korzystanie z Witryny w zakresie podstawowym nie jest uzależnione od udostępnienia danych osobowych Użytkownika.

Udostępnienie danych osobowych jest całkowicie dobrowolne, niemniej jednak podanie niektórych danych osobowych jest niezbędne dla celów świadczenia usług przez DM. Wypełnienie formularza kontaktowego, wniosku lub innej formy rejestracji danych online oznacza przesłanie danych osobowych do DM, które będą przetwarzane w celu świadczenia usług objętych takich wnioskiem/formularzem oraz w celu marketingu bezpośredniego produktów i usług Domu Maklerskiego mBanku.

W chwili przesłania nam swoich danych osobowych DM staje się ich administratorem w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 1997, Nr. 133, poz. 883 ze zm.).

DM informuje, iż każdemu Użytkownikowi przysługuje prawo do wglądu do swoich danych osobowych, prawo do ich poprawiania oraz prawo zgłoszenia sprzeciwu co do dalszego przetwarzania jego danych. Zgodnie z poleceniem dokonamy zmiany lub usuniemy dane osobowe z naszej bazy, z wyłączeniem jednak zakresu, w jakim jesteśmy zobowiązani do przechowywania ich na mocy obowiązujących regulacji prawnych w tym zakresie. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości uprzejmie prosimy o kierowanie ich na adres naszej poczty elektronicznej: kontakt@mdm.pl.

Dostęp do danych osobowych Użytkowników przyznajemy wyłącznie tym pracownikom lub partnerom biznesowym, którym dostęp ten jest niezbędny do zapewnienia wsparcia z zakresie realizacji celów przetwarzania danych osobowych przekazanych nam przez Użytkowników oraz zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi regulującymi tą materię. Informujemy, iż wdrożyliśmy procedury w zakresie zabezpieczenia i używania danych osobowych.

Dane osobowe Użytkowników mogą zostać udostępnione podmiotom z Grupy Kapitałowej mBank S.A. jedynie w sytuacji, gdy uprzednio wyrażą oni na to swoją zgodę oraz wyłącznie dla celów wskazanych w zgodzie. Lista podmiotów należących do Grupy Kapitałowej mBank S.A. jest dostępna na stronie internetowej www.mbank.pl.

DM podejmuje wszelkie niezbędne starania w celu zapewnienia bezpieczeństwa przekazywanych nam danych, niemniej jednak Użytkownik przyjmuje do wiadomości i jest świadomy, że korzystanie z Internetu nie jest do końca bezpieczne i dlatego nie możemy zawsze zagwarantować nienaruszalności danych osobowych przekazanych nam przez Użytkowników przez Internet.

 

III. Poczta elektroniczna

Informujemy, że poczta elektroniczna nie zapewnia bezpieczeństwa przesyłanych informacji. Wybierając ten środek komunikacji Użytkownik akceptuje ryzyko zapoznania się przez osoby nieupoważnione z treścią i załącznikami niezaszyfrowanej wiadomości, a także ich podmiany zanim wpłyną do DM.

 

IV. Pliki Cookies

W związku z udostępnianiem zawartości Witryny DM stosuje pliki cookies (ciasteczka), tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym Użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. Pliki cookies stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Pliki cookies wykorzystywane są przez DM między innymi dla następujących celów:

ð  dostosowania zawartości stron serwisów internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,

ð  tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,

ð  utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,

ð  dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

Cookies są często wykorzystywane przez wiele stron w Internecie. Użytkownik może wybrać czy i w jakiś sposób cookies będą akceptowane poprzez zmianę preferencji i opcji w swojej przeglądarce internetowej. DM informuje, że ograniczenia w stosowaniu plików cookies mogą wpłynąć na działanie niektórych funkcjonalności dostępnych na stronach Witryny. Więcej informacji na temat ciasteczek znajdą Państwo na stronie www.wszystkoociasteczkach.pl, www.aboutcookies.org lub w sekcji Pomoc w menu przeglądarki internetowej. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokady zapisywania plików cookies będzie rozumiane jako wyrażenie zgody na ich zapisywanie na urządzeniu końcowym Użytkownika.

 

V. Postanowienia różne

DM może udostępniać na Witrynie odnośniki do stron internetowych prowadzonych przez podmioty trzecie. Odnośniki te podajemy dla wygody Użytkownika a niniejsza Polityka nie dotyczy witryn prowadzonych przez te osoby trzecie. Witryny te działają niezależnie i nie są w żaden sposób kontrolowane ani zarządzane przez DM. Zalecamy, by po przejściu na inne witryny, zapoznali się Państwo z warunkami ich korzystania.

DM zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian do niniejszej Polityki. Zmiany obowiązywać będą od momentu opublikowania nowej treści Polityki na Witrynie. Zachęcamy Użytkowników do okresowego zapoznawania się z treścią Polityki w celu śledzenia zmian jej treści.

Korzystanie z niniejszej Witryny jest jednoznaczne z akceptacją Polityki.

DM zastrzega sobie prawo do wykonywania wiążącej interpretacji treści Polityki.